Sieraden goed verzorgen

Wanneer je bij Donna Dorée een sieraad koopt, ontvang je een item van goed edelmetaal dat jaren meegaat en van generatie op generatie doorgegeven kan worden. Een duurzame trend op het gebied van sieraden. Lees meer over hoe je jouw sieraad goed verzorgd.

Sterling zilver 925

Bij Donna Dorée gebruiken we 925 sterling zilver als basis voor onze eigen ontworpen sieraden. Dit zilver, ook bekend als het eerste gehalte zilver, bestaat uit 92.5% zilver gemengd met 7.5% ander materiaal. Leer waarom we voor dit materiaal kiezen, waar het vandaan komt en wat haar kenmerken zijn.

Rhodiumplating voor extra bescherming 

Jouw zilveren sieraden beschermen we tegen oxidatie en verkleuring door middel van een rhodiumplating.
Leer meer over dit rhodineringsproces en hoe dit de levensduur van je sieraden verlengt.


Goud Verguld & Goud Vermeil

Voor liefhebbers van goud bieden we 14K goud vergulde en goud vermeil sieraden aan. Het basismateriaal is altijd zilver, maar de laagdikte van het aantal micron kan verschillen per sieraad of collectie.

Voorkom aantasting van je sieraad

Sieraden zijn altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf, ook als dit een edelmetaal is. Zo kan het dus gebeuren dat je zilveren of goud plated of goud vermeil sieraden doffer worden na verloop van tijd.

Zilver oxideert van nature door lucht, licht en vochtigheid en dat kan op termijn door je rhodinering of plating heen komen. Maar het kan ook komen door slechte verzorging van je sieraad, gebruik van parfum, zeepresten, schoonmaakmiddelen of de zuurgraad van je huid.

Hoe voorkom je dat je zilveren of gouden sieraden dof of zwart (bij zilver) en rood (bij goud plating/vermeil) worden?

  • Blijf ze dragen. Sieraden die je nooit draagt kunnen ook dof worden of verkleuren.
  • Doe je sieraden pas als láátst om. Dus doe eerst je parfum, make up en andere verzorgingsproducten op. 
  • Slaap niet met zilveren sieraden om, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid en voorkom je beschadigingen en vervormingen.
  • Douche, zwem of sport niet met je sieraden om. Shampoo, zeep, zout en chloor kunnen uw sieraden aantasten.
  • Doe je sieraden af bij zwaar werk of als je bijvoorbeeld gaat schoonmaken. Chemicaliën kunnen uw sieraden beschadigen.
  • Draag je je sieraden een tijdje niet? Berg ze dan goed op, bijvoorbeeld in een sieradenlade of katoenen/zijden sieradenzakje, maar zeker op een donkere en droge plek, waar er ook een beetje zuurstof bij kan.

Let op: 

Hoe mooi onze (én vele andere!) sieradenverpakkingen er ook uitzien, het zijn meestal cadeauverpakkingen met chemische onderdelen (denk aan foam, velvet, geverfd karton e.d.).

Belangrijk is te weten dat het géén bewaarverpakkingen zijn. Berg je sieraden bij voorkeur op in een sieradenlade zonder dat ze andere sieraden raken óf in een katoenen of zijden sieradenzakje. Je bewaart je sieraden bij voorkeur op een donkere en droge plek (níet op de badkamer).

En wil je onze prachtige cadeauverpakking écht bewaren? Zet hem dan open zodat er zuurstof bij kan.

Hoe maak ik mijn sieraden schoon?

Sieraden uit onze eigen collectie

Heb je sieraden uit onze eigen collectie gekocht met een rhodinering of goud verguld of goud vermeil laag eroverheen?

Gebruik dan het speciale bijgeleverde satijnen poetsdoekje voor je sieraden om het vuil weg te poetsen. Jouw sieraad zal weer mooi glanzen na het voorzichtig op te poetsen.


Als je sieraad heel erg vuil is, kun je de punt van het poetsdoekje vochtig maken, en het vuil wegwrijven.

Vervolgens kun je hem napoetsen met het droge gedeelte. Let op: Dit is geen zilverdoekje (om hardnekkig zwart geworden zilver op te poetsen). Dit is een satijnen poetsdoekje, die je kunt gebruiken voor allerlei gladde oppervlaktes, zoals metaal en glas (dus ook je bril!) om vuil weg te poetsen.


Nog niet schoon?

Dan kun je ze ook verzorgen in een sopje van groene of elke andere milde zeep en warm water. Borstel het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel en spoel het sieraad daarna af met lauw water. Droog het sieraad met een niet-pluizende doek.


Gebruik in geen geval reinigingsvloeistof! 

Dit beschadigt de beschermde rhodiumplating of de vergulding. Door onjuist gebruik of hardhandig schoonmaken van je sieraden kan na verloop van tijd de rhodium plating of goud laag slijten.

Vintage sieraden óf sieraden uit overige collecties


Wanneer je bij ons iets uit overige collecties hebt gekocht gelden er andere regels. Het kan zijn dat je sieraden hebt gekocht van puur zilver of puur goud, zonder een andere laag eroverheen. Die pure sieraden kun je goed schoonmaken met een dompelbadje (let op met (half-)edelstenen!) en/of zilver- of goud poetsdoekje van bijvoorbeeld Hagerty.

Als het resultaat nog steeds niet bevredigend is óf je hebt vragen, neem dan contact met ons op. Óf lees hier verder over onze garantieregeling.

Waarborg Holland Keurmerk

Wist je dat goud, zilver en platina in Nederland gekeurd moeten worden volgens de Nederlandse Wet? Goud moet gekeurd worden vanaf 1 gram, zilver vanaf 8 gram en platina vanaf 0,5 gram.

Alle Donna Dorée sieraden die aan bovenstaande voldoen zijn voorzien van een eigen 'Verantwoordelijkheidsteken (VT) op naam' (eigennaam van diegene die het product op de markt brengt) en 'een gehalteteken', gekeurd door Waarborg Holland. Je zult ze wél met een loep moeten bekijken, want deze keurtekens worden zo klein mogelijk in de sieraden verwerkt.